Bokförlaget Atlas
Under 2016 kommer den här sidan främst vara en plats för arr och mediebevakning kring min senaste bok Knark – en svensk historia (kommer i pocket i oktober).
Blogg
Arkiv 2016
Visa senaste 10
augusti (2 st)
juli (2 st)
juni (6 st)
maj (5 st)
april (1 st)
mars (1 st)
februari (3 st)
Arkiv 2015
december (2 st)
november (3 st)
oktober (9 st)
september (17 st)
mars (1 st)
Arkiv 2014
december (2 st)
november (3 st)
oktober (4 st)
september (4 st)
augusti (4 st)
juli (3 st)
juni (2 st)
maj (4 st)
april (5 st)
mars (4 st)
februari (2 st)
januari (7 st)
Arkiv 2013
december (2 st)
november (3 st)
oktober (1 st)
september (5 st)
augusti (4 st)
juni (1 st)
maj (10 st)
april (5 st)
mars (8 st)
januari (5 st)
Arkiv 2012
december (1 st)
november (1 st)
oktober (9 st)
september (5 st)
augusti (3 st)
juli (3 st)
juni (3 st)
maj (8 st)
april (3 st)
mars (4 st)
februari (1 st)
januari (6 st)
Arkiv 2011
december (4 st)
november (4 st)
oktober (3 st)
september (5 st)
augusti (3 st)
juli (1 st)
› juni (7 st)
maj (4 st)
april (4 st)
mars (2 st)
februari (3 st)
januari (6 st)
Arkiv 2010
december (1 st)
november (8 st)
oktober (17 st)
september (15 st)
augusti (6 st)
juli (1 st)
juni (3 st)
maj (7 st)
april (10 st)
mars (8 st)
februari (7 st)
januari (21 st)
Arkiv 2009
december (5 st)
november (11 st)
oktober (14 st)
september (10 st)
augusti (11 st)
juli (16 st)
juni (13 st)
maj (18 st)
april (14 st)
mars (9 st)
februari (13 st)
januari (15 st)
Arkiv 2008
december (15 st)
oktober (1 st)
augusti (1 st)
januari (1 st)

Snuten, struten & pulvret

BLOGGTEXT | Publicerad 2011-06-27 22:23   14 kommentarer

Poliser är - säger min erfarenhet - lite mer korkade än folk i allmänhet och när det gäller de som jobbar med narkotika tycks det råda en sorts ansamling av blåögd inkompetens just på det fältet. Eller lyssna på detta inslag som gick i dagens Studio ett. Ett allvarligt problem. Ett intressant ämne. Men en polis som sitter i studion med dumstrut och har absolut inget att säga om någonting mer än att i full blom exponera sin egen alldeles bottenlösa ickekunskap. Varför vet svenska narkotikapoliser ingenting om någonting och varför är deras förmåga att göra en analys på en potatis nivå? Om du inte gjort det så läs den här essän jag skrev för snart tio år sedan om det narkotikafria samhällets idéhistoria. Ger delar av svaret. Nils Bejertots galna tankevärld regerar fortfarande på polishögskolan, vilket inslaget illustrerade. Huh.

Dinosaurier

BLOGGTEXT | Publicerad 2011-06-21 23:03   5 kommentarer

Den här texten hade man kanske inte hoppat inför om den återfunnits i tidningen Nationell idag eller Salt eller någon annan av den svenska extremhögerns levande och döda spalter, men att den passerat Dagens Nyheters ansvarige utgivare är väl rätt märkligt?

Guatemala's Elections: Clean Polls, Dirty Politics

BLOGGTEXT | Publicerad 2011-06-17 00:01   3 kommentarer

När Kofi Annan och en rad andra promineta personer nyligen kom med sin kritik av det USA-ledda kriget mot narkotikan skrev Maria Larsson detta barnsliga inlägg i Expressen där hon på ett för svensk del pinsamt sätt avfärdade Annan och Mario Vargas Llosa och andra som "maktens cannabislobbyister". Lätt, dumt, genant. Fick just nedanstående från International Crisis Group och man kan bara hoppas att även svenska politiker en dag ska haja att det är sådant hela saken gäller.

Guatemala's Elections: Clean Polls, Dirty Politics

Tack America

BLOGGTEXT | Publicerad 2011-06-15 13:32   4 kommentarer

Lyssnade i går kväll på P1:s entimmessändning om Göteborgskravallerna vilket var både upplyftande o tragiskt. Som America Vera-Zavala konstaterade tyder allt på att - jag skrev flera artiklar på det temat i Expressen när det begav sig - våld lönar sig, o att det blir ännu en bekräftelse på det när vi nu tio år senare sitter o diskuterar vad som hände i Gbg utifrån kravaller, gatstenar, skott o eld i stället för att prata om vad Göteborg o hela dåtidens våg faktiskt betydde POLITISKT. Dagens radikaliserade Latinamerika och den arabiska våren är på många sätt direkta konsekvenser av de tankar, aktionsformer, nätverk, kommunikationsstrategier, nya demokratisyn o respekt för heterogenitet (convergence in diversity) som föddes i och med globaliseringsrörelsen. Men eftersom media på många sätt är ett skämt - extremt förutsägbart, lätt manipulerat, ett redskap - så blir o blev det ingen diskussion alls om ingen kastar sten. O en diskussion om stenkastning o politik är ju bättre än ingen alls. För ett halvår sedan tog jag o en kollega kontakt med olika redaktioner för att göra reportage apropå tioårsdagen av Gbg men vi ville inte diskutera saken i ett provinsiellt våldsperspektiv utan just prata om politik o förändring. Vilka värderingar som ställdes på huvudet, hur facket identitetskrisade när folk intog gatorna, de nya mediestrategier som växte fram (nu tydligt konkretiserade i Nordafrika o Mellanöstern), kritiken av alla former av ledarledda revolter, etc. Men inga nappade. Våld, stenar, polis, rånarluvor, fängelse, fönsterkross -  det lilla våldtagna Göteborg - var det som lockade media nu som då. Det lokala. Sorgligt, men kanske begripligt för den som sett medielogik inifrån. Vera-Zavala lyfte programmet på ett sätt som räddade det. Det går givetvis att lyssna på nånstans på sr.se men sändningen har sorterats på ett sätt som gör det omöjligt att hitta. Meddela här please om någon lyckas hitta den. O igen: tack America.

Våg utan slut

BLOGGTEXT | Publicerad 2011-06-06 08:45   2 kommentarer

Ser ut som om den närmast desperata ansträngning Mario Vargas Llosa och några andra gjorde - beskriven i denna krönika i torsdags - för att hålla fujimorismen borta från makten i Peru till slut gav utdelning. Håller sig nuvarande siffror vinner Ollanta Humala med några få procent och till den latinamerikanska vänstervågen kan läggas ännu ett land. Vad Humala egentligen står för och vilka hans yttersta avsikter är är inte lätt att veta eftersom, som Vargas Llosa påpekat, det mesta som stått om honom, även i så kallat seriösa medier, har varit sanslös antipropaganda. Hans ambition att beskriva sig som en Lula snarare än en Chávez är sannolikt mest valtaktik - alla vill klä sig i Lulas framgångar - men det finns annat som pekar på att han faktiskt lagt idéerna om en mer militär socialism och den patetiska nationalismen bakom sig. Bara att hoppas det stämmer.

Händelsen är hur som helst mycket intressant ur ett kontinentalt perspektiv. När högern segrade i Chile förra året spådde många början på den latinamerikanska vänstervågens slut, men sedan segrade Dilma Rousseff i Brasilien - det enda land som är stort nog att ensamt slå an kontinentala toner - och nu Humala i Peru. Jag skrev i januari rapporten "Latinamerika, vänstern, framtiden" för tankesmedjan Arena Idé och den kan fungera som hjälp för den som vill förstå de senaste tendenserna i vågens progressiva och mindre progressiva drag. Finns att ladda ner här. För er som läser spanska finns några nyktra analyser av bakgrunden till Humalas seger på BBC Mundo. El País har också ett antal intressanta artiklar här o här o här.

Radio om rapport

BLOGGTEXT | Publicerad 2011-06-05 14:17   1 kommentar

Blev till slut en hel del mediegrejer om rapporten från bland andra Kofi Annan jag nämnde i torsdags. Såväl Ekot som P1-morgon och Studio ett gjorde bra inslag under fredagen. Björn Fries talar som vanligt klokt i P1-morgon apropå utspelet och i Studio ett debatterade jag i fredags med Gunnar Ågren, fd chef för Folkhälsoinstitutet. Det Ågren säger om legalförskrivningsförsöket i Stockholm på 1960-talet är vederlagt om och om igen av forskare, senaste i boken Narkotika (Norstedts juridik 2011), men det trots det återvinns det fortfarande av försvarare av svensk linje. Mer relevant än en svensk egenhet från 60-talet i en diskussion om legalisering/avkriminalisering är rimligen de aktuella erfarenheterna från Holland och Portugal, som ger stöd för något helt annat än det Ågren företräder. Och det som påstods om koppling mellan cannabis och schizofreni kan med fördel kompletteras med detta inlägg.

Leading world politicians urge paradigm shift on drugs policy

BLOGGTEXT | Publicerad 2011-06-02 10:41   7 kommentarer

I slutkapitlet i min bok Cocaína förs en diskussion om framtiden för droger och drogpolitik, bland annat baserad på den rapport som för några sedan kom från de tre ex-presidenterna Ernesto Zedillo (Mexiko), Fernando Henrique Cardoso (Brasilien) och César Gavíria (Colombia) och deras krav på ett slut på "the war on drugs" och en uppmaning om ett helt nytt sätt att angripa det globala problemet. Nu har deras initiativ spridit sig till än mer prominenta personer som Kofi Annan och Javier Solana och idag hålls en presskonferens i New York som lär bli inledningen på en ny tid. Tror jag. I svensk press har det vad jag vet inte stått nånting men här lite att läsa:

The Guardian: Leading world politicians urge paradigm shift on drugs policy
The Guardian: Many agree, none act: to ease untold misery, legalise drugs
The Independent: A 'war' we should fight no longer

I morgon fredag har också dokumentären Breaking The Taboo, om Fernando Henrique Cardosos politiska kamp för just ett paradigmskifte i drogfrågan, världspremiär. Här en trailer. Det lite komiska, som också var en poäng i Cocaína och som Guardian korrekt konstaterar, är att det bara är före detta makthavarare som kommer ut i detta ärende. Säger något.

Böcker/Books
Knark – en svensk historia
Berättelsen om den svenska narkotikapolitikens uppgång och fall. KÖP
Cocaína: A Book on Those Who Make It
Breathtaking investigative journalism from the front line of the cocaine trade. BUY
De hatade
Om EU-kris, modern fascism och den europeiska radikahögerns nya måtavlor.ENGLISH
Cocaina
Om kokainets blodiga produktion och pulvrets växande roll som bränsle i krig och politik. ENGLISH
Kött på flykt
Samlade essäer, krönikor och reportage om liv, död, knark, män, manipulation och megastäder.
Americanos
Politiskt resereportage om Latinamerikas radikala förvandling. Inbunden utgåva slutsåld. ENGLISH
Veganerna
Om djurrättsrörelsens genombrott och andra laddade frågor: Vem har rätt att döda och varför?
Arena texter 1993-2013
Antologi. Jubileumsbok med det bästa ur magasinet Arena 1993-2003.
Att störa homogenitet
Antologi. Om kulturell renhet, homogena folk och det som stör bilden av Sverige.
Tungan på vågen
Antologi. Om vågmästeri, balansakter och populism i det samtida Europa.
Aktuella seminarier
Knark – en svensk historia (Almedalen 3/7)
Vad är en human narkotikapolitik? (Almedalen 3/7)
Hur kan vi förbättra livsvillkoren för människor med beroendeproblematik? (Almedalen 4/7)
Är det fortfarande provocerande att inte äta kött? (Almedalen 4/7)
Colombia efter krigen – vad kan Sverige göra? (5/7)
Recenserat
Anabel Hernández: Narcoland - The Mexican Drug Lords and Their Godfathers
Ioan Grillo: El Narco - The Bloody Rise of Mexican Drug Cartels
Sigve Indregard (red): Motgift - akademisk ­respons på den nye høyreekstremismen
Alana Lentin och Gavan Titley: The Crisis of Multiculturalism - Racism in a Neoliberal Age
Börje Olsson (red): Narkotika - om problem och politik
Kofi Annan m fl: War on drugs (rapport från Global Commission on Drug Policy)
Johan Anderberg: Cannabusiness
Antonio Salas: El Palestino - una infiltración de las redes del terrorismo internacional
Wendy Hunter, Kurt Weyland, mfl: Leftist Government in Latin America - Successes and Shortcomings
Sebastian Edwards: Left Behind - Latin America and the False Promise of Populism
Ingrid Betancourt: Även tystnaden har ett slut
Garry Leech: Beyond Bogotá - Diary of a Drug War Journalist in Colombia
Tom Feiling: The Candy Machine – How Cocaine Took Over the World
Alfredo Rangel (red): La batalla perdida contra las drogas: legalizar es la opción?
Marc Gonsalves, mfl: Out of Captivity - Surviving 1 967 days in the Colombian Jungle
Mike Davis: Evil Paradises – Dreamworlds of Neoliberalism
Nikolas Kozloff: Revolution! South America and the rise of the new left
Martin Sivak: Jefazo - Retrato íntimo de Evo Morales
Zoé Valdés: La Ficción Fidel
Bra platser
American Prospect
Counterpunch
Democracy Now!
Eurozine
Guardian Weekly
Information
La Jornada
Le Monde Diplomatique
New Left Review
OpenDemocracy
Sin Permiso
South of the Border News
The Economist
The Nation
Dagspress
Clarín (Argentina)
El Mercurio (Chile)
El Pais (Spanien)
El Tiempo (Colombia)
Folha de Sao Paulo (Brasilien)
La Razón (Bolivia)
La República (Peru)
Los Angeles Times (USA)
New York Times (USA)
Reforma (Mexiko)
Últimas Noticias (Venezuela)
Blogg
Akuhujan
Annika Dalén
Caracas Gringo
Dosis de personalidad
Drogsociologi
Erik de la Reguera
Erik Halkjaer
Erik Jennische
Fri abort
Karolina Ramqvist
George Monbiot
Henrik Jönsson
Isobel Hadley Kamptz
John Swedenmark
Jonas Thente
Kalle Palmås
Kulturekonomi
Lars Vilks
Latin America News Review
Latin American Thought
Linna Johansson
Marc Cooper
Memory in Latin America
Per Wirtén
Rasmus Fleischer
The Latin Americanist
Todos Somos Geckos
Upside Down World