Bokförlaget Atlas
Under 2016 kommer den här sidan främst vara en plats för arr och mediebevakning kring min senaste bok Knark – en svensk historia (kommer i pocket i oktober).
Blogg
Arkiv 2016
Visa senaste 10
augusti (2 st)
juli (2 st)
juni (6 st)
maj (5 st)
april (1 st)
mars (1 st)
februari (3 st)
Arkiv 2015
december (2 st)
november (3 st)
oktober (9 st)
september (17 st)
mars (1 st)
Arkiv 2014
december (2 st)
november (3 st)
oktober (4 st)
september (4 st)
augusti (4 st)
juli (3 st)
juni (2 st)
maj (4 st)
april (5 st)
mars (4 st)
februari (2 st)
januari (7 st)
Arkiv 2013
december (2 st)
november (3 st)
oktober (1 st)
september (5 st)
augusti (4 st)
juni (1 st)
maj (10 st)
april (5 st)
mars (8 st)
januari (5 st)
Arkiv 2012
december (1 st)
november (1 st)
oktober (9 st)
september (5 st)
augusti (3 st)
juli (3 st)
juni (3 st)
maj (8 st)
april (3 st)
mars (4 st)
februari (1 st)
januari (6 st)
Arkiv 2011
december (4 st)
november (4 st)
oktober (3 st)
september (5 st)
augusti (3 st)
juli (1 st)
juni (7 st)
maj (4 st)
april (4 st)
mars (2 st)
februari (3 st)
januari (6 st)
Arkiv 2010
december (1 st)
november (8 st)
oktober (17 st)
september (15 st)
augusti (6 st)
juli (1 st)
juni (3 st)
maj (7 st)
april (10 st)
mars (8 st)
februari (7 st)
januari (21 st)
Arkiv 2009
december (5 st)
november (11 st)
oktober (14 st)
› september (10 st)
augusti (11 st)
juli (16 st)
juni (13 st)
maj (18 st)
april (14 st)
mars (9 st)
februari (13 st)
januari (15 st)
Arkiv 2008
december (15 st)
oktober (1 st)
augusti (1 st)
januari (1 st)

Miami

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-09-30 10:46   7 kommentarer

På tisdag reser jag tillbaka till Bogotá o ska denna gång stanna två dar i Miami. Har aldrig varit där men är rätt säker på att jag kommer gilla stan. Nån läsare av denna blogg som kan ge råd om i vilken stadsdel jag ska bo, i vilka bokhandlar jag ska hänga o på vilka barer jag ska inta mina mojitos? Tacksam för alla tips.

Bild, bild, bild

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-09-29 14:10

Underbara bildtidningen Re:Public Service har givit ut ett nytt nummer i broadsheet med en massa härliga reportage, bland annat ett om amerikansk swingerkultur. Och nu på lördag är det fotofastival med fest. Här reklam:

----

Hej alla,
Lördagen den 3 oktober kör tidningen Re:public en mäktig fotofestival på Kägelbanan på Södra Teatern. Plus stort party på kvällen med bar, dj:s, unika bildvisningar och utställningar. Missa inte! Och skicka mejlet vidare till alla vänner, bekanta och andra intresserade. Välkomna!

PROGRAMMET:

12.00:
DÖRRARNA ÖPPNAS

12.30:
DAVID MAGNUSSON – besöker husockupanter i Sloveniens gamla miltärhögkvarter och Marasgängen som gör Guatemala till rädslans rike.
ANNA CLARÉN – funderar över tonårstjejer som, med dockskåpet fortfarande kvar i flickrummet, söker efter ett vuxenliv i "Puppy Love".

13.30:
KENT KLICH – söker efter det som blev kvar efter bomberna mot Gaza.
JENS LASTHEIN – vandrar längs det nya Europas gräns mot öst.

14.30:
ELIN BERGE – berättar historien om de nya thailändska drottningarnas liv i Norrland.
PIETER TEN HOOPEN – tar sig an den humanitära kollapsen i svensk asylpolitik.

15.30
VILKA BILDER SKA FÖRÄNDRA VÄRLDEN?
Med Anna Tellgren (intendent på Moderna Muséet), Anna Clarén (kursansvarig på Nordens Fotoskola) Pieter ten Hoopen (frilansfotograf). Moderator Pelle Kronestedt (ordförande för svenska fotografernas förbund).

17.15
ANDERS PETERSEN – fortsätter sina strövtåg genom de stora städerna i "City Diary" och hem till Värmland i "From Back Home".

18.00
NAOMI HARRIS – på exklusivt Sverigebesök – Sex enligt populärkulturen handlar om unga och coola människor och i det närmaste kosmetiskt perfekta kroppar. Men de heta sexuella mötena på riktigt äger enligt den New York-baserade fotografen Naomi Harris rum i ett helt annat sammanhang. Under 48 månader gick hon in i den amerikanska swingerskulturen där sex är är den prioriterade hobbyn i livet – och samtidigt lika alldagligt som att borsta tänderna. För att möta Swingers-världen på dess egna villkor tog Naomi Harris av sig kläderna och arbetade oftast i bara gympaskor och kamerabälte. Hon träffade advokater, bönder, servitriser, ministrar, söndagsskolefröknar, doktorer och hemmafruar. Människorna hon mötte var i allmänhet vita medelålders människor med traditionella amerikanska värderingar, inte sällan med en kristen bakgrund och liberala endast när det gäller en sak – sex.

19.30 PARTY,
Bar, dj:s och spektakulära bildvisningar.

VÄLKOMNA!

Honduras i El País

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-09-29 11:44   3 kommentarer

El País har bra täckning av Honduras i dag för dem av er som läser spanska. Lasse Palmgren hade också ett bra reportage i gårdagens Studio ett. Hörde ryktas att Axess, föga förvånande, kört nån sorts essä till militärkuppens försvar - nån som läst den?

Honduras

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-09-26 14:15

Sorry att inget händer här men jag har fullt upp med seminarier o bokmässa. En del spännande saker händer ju i Honduras nu o i brist på annat kan jag bara konstatera att den här texten jag skrev på Newsmill i somras nu till slut börjar bli bönhörd, vilktet Lars Palmgren rapporterade om i Ekot häromdan. Democracy Now! har bra täckning om Zelayas återkomts, och här CIP:s rappotering om vad som nu händer på brasilianska ambassaden i Tegucigalpa.

Seminarium: Knarkpyramidens botten

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-09-19 14:10

Nu på onsdag håller jag föreläsningen "Knarkpyramidens botten" om narkotikaproduktion i Colombia på Stockholms universitet. Plats: Latinamerikainstitutets bibliotek. Tid: 18.00-19.30. Seminariet är gratis och öppet för allmänheten. Läs mer på Institute of Latin American Studies.

Homo-Bi-Trans-Hetero

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-09-17 10:16

o här lite reklam:

Nu är det dags: HBTH 2009 - Efter bröllopet
Välkommen till årets spretiga sexualpolitiska snack helgen 17-18 oktober på Clarion hotel Stockholm! Läs mer på www.hbth.se

Det är sju år sedan en brokig skara på hbth-skalan representerade, synliggjorde och insisterade på nya perspektiv under helgen HBTH på Kulturhuset i Stockholm. Sedan dess har vi sett queer bli vardagsbegrepp, identitetspolitiken regera, normkritik, en rad diskrimineringslagar och könsneutralt äktenskap. Då är det dags att samlas igen, för att fråga vad som hände - och vart vi är på väg. Hur viktiga är identiteterna idag? Hur radikalt förändras vår syn på kön egentligen? Vilka omfattas av den fria sexualiteten och hur stor plats får kroppar och sexuella praktiker ta upp i samhället egentligen?

Missa inte fyra brännande seminarier med kringaktiviteter, fikamingel och lördagens kvällsfestligheter. Kom och lyssna på Roger Wilson, Ulrika Dahl, Anna-Maria Sörberg, Tiina Rosenberg, Devrim Mavi, Victoria Kawesa, Finn Hellman, Carlos Diaz, Kai Bergendal, Athena Farrokhzad, Suzann Larsdotter, Ester Martin Bergsmark, Robert Fux, Siri Hjorton-Wagner, Lena Lennerhed, Leila Brännström, Sternfall, ÖFA-kollektivet med flera, med flera! Läs mer, följ programuppdateringarna och köp biljett redan nu på www.hbth.se

HBTH 2009 anordnas i samarbete med RFSU och RFSL med stöd av Genusvetenskap vid Södertörns högskola, Folkhälsoinstitutet, ABF och *Zie*

Arbetarnas fabrik

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-09-08 21:37   14 kommentarer

I min bok Americanos handlade första kapitlet om vågen av arbetarövertagna företag i Argentina, en svår men bitvis mycket vacker historia om klasskamp och vad socialism på 2000-talet skulle kunna handla om. Då som nu var det mest symboliska fallet porslinsfabriken Zanon i en av landets södra provinser, ett företag med flera hundra arbetare, och nu har den tio år långa juridiska striden fått en definitiv lösning - o knegarna jublar. Grattis! Här senaste nytt i storyn.

Rio lyckligast

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-09-07 00:04   2 kommentarer

När "världens lyckligaste folk" ska koras brukar Colombia alltid toppa världslistan, en lite märklig sak de som aldrig besökt landet inte fattar men som blir uppenbart för alla som varit på plats. Fast när det gäller "världens lyckligaste stad" vann i går Rio de Janeiro o ingen av de colombianska metropolerna kom med.

Blir bättre

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-09-06 14:37   1 kommentar

Sen jag började skriva om narkotikapolitik har jag argumenterat för mer pragmatiska o mindre religiösa strategier mot de helveten missbruk orsakar. Och det var inte svårt att redan för femton år sen se att det bara kunde gå i rätt riktning. De nya avkriminaliseringslagarna i Latinamerika - uppmärksammade i ett reportage i dagens Gordmorgon världen o i en krönika jag gjorde i fredagens OBS - är ett talande steg. Dagens program i P1:s serie Knarket, som i övrigt tyvärr inte haft mycket att komma med, ger en bra bild av det positiva o negativa med sprutbyten o metadon - samt hur sjukt det är att svenska staten fortsätter att putta knarkare i graven.

Filmare mördad

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-09-03 17:40

Och här en jobbig nyhet relevant för alla vänner i journalist-, teve- o dokumentärfilmsbranschen som ev läser denna blogg o har projekt på gång i Latinamerika. Säkert en speciell förklaring med lokal dynamik i El Salvador, men en påminnelse om att fältet kring droger, gäng, politik, trafik o annat i knarkrutterna är o förblir farligt. Var försiktiga.

Böcker/Books
Knark – en svensk historia
Berättelsen om den svenska narkotikapolitikens uppgång och fall. KÖP
Cocaína: A Book on Those Who Make It
Breathtaking investigative journalism from the front line of the cocaine trade. BUY
De hatade
Om EU-kris, modern fascism och den europeiska radikahögerns nya måtavlor.ENGLISH
Cocaina
Om kokainets blodiga produktion och pulvrets växande roll som bränsle i krig och politik. ENGLISH
Kött på flykt
Samlade essäer, krönikor och reportage om liv, död, knark, män, manipulation och megastäder.
Americanos
Politiskt resereportage om Latinamerikas radikala förvandling. Inbunden utgåva slutsåld. ENGLISH
Veganerna
Om djurrättsrörelsens genombrott och andra laddade frågor: Vem har rätt att döda och varför?
Arena texter 1993-2013
Antologi. Jubileumsbok med det bästa ur magasinet Arena 1993-2003.
Att störa homogenitet
Antologi. Om kulturell renhet, homogena folk och det som stör bilden av Sverige.
Tungan på vågen
Antologi. Om vågmästeri, balansakter och populism i det samtida Europa.
Aktuella seminarier
Knark – en svensk historia (Almedalen 3/7)
Vad är en human narkotikapolitik? (Almedalen 3/7)
Hur kan vi förbättra livsvillkoren för människor med beroendeproblematik? (Almedalen 4/7)
Är det fortfarande provocerande att inte äta kött? (Almedalen 4/7)
Colombia efter krigen – vad kan Sverige göra? (5/7)
Recenserat
Anabel Hernández: Narcoland - The Mexican Drug Lords and Their Godfathers
Ioan Grillo: El Narco - The Bloody Rise of Mexican Drug Cartels
Sigve Indregard (red): Motgift - akademisk ­respons på den nye høyreekstremismen
Alana Lentin och Gavan Titley: The Crisis of Multiculturalism - Racism in a Neoliberal Age
Börje Olsson (red): Narkotika - om problem och politik
Kofi Annan m fl: War on drugs (rapport från Global Commission on Drug Policy)
Johan Anderberg: Cannabusiness
Antonio Salas: El Palestino - una infiltración de las redes del terrorismo internacional
Wendy Hunter, Kurt Weyland, mfl: Leftist Government in Latin America - Successes and Shortcomings
Sebastian Edwards: Left Behind - Latin America and the False Promise of Populism
Ingrid Betancourt: Även tystnaden har ett slut
Garry Leech: Beyond Bogotá - Diary of a Drug War Journalist in Colombia
Tom Feiling: The Candy Machine – How Cocaine Took Over the World
Alfredo Rangel (red): La batalla perdida contra las drogas: legalizar es la opción?
Marc Gonsalves, mfl: Out of Captivity - Surviving 1 967 days in the Colombian Jungle
Mike Davis: Evil Paradises – Dreamworlds of Neoliberalism
Nikolas Kozloff: Revolution! South America and the rise of the new left
Martin Sivak: Jefazo - Retrato íntimo de Evo Morales
Zoé Valdés: La Ficción Fidel
Bra platser
American Prospect
Counterpunch
Democracy Now!
Eurozine
Guardian Weekly
Information
La Jornada
Le Monde Diplomatique
New Left Review
OpenDemocracy
Sin Permiso
South of the Border News
The Economist
The Nation
Dagspress
Clarín (Argentina)
El Mercurio (Chile)
El Pais (Spanien)
El Tiempo (Colombia)
Folha de Sao Paulo (Brasilien)
La Razón (Bolivia)
La República (Peru)
Los Angeles Times (USA)
New York Times (USA)
Reforma (Mexiko)
Últimas Noticias (Venezuela)
Blogg
Akuhujan
Annika Dalén
Caracas Gringo
Dosis de personalidad
Drogsociologi
Erik de la Reguera
Erik Halkjaer
Erik Jennische
Fri abort
Karolina Ramqvist
George Monbiot
Henrik Jönsson
Isobel Hadley Kamptz
John Swedenmark
Jonas Thente
Kalle Palmås
Kulturekonomi
Lars Vilks
Latin America News Review
Latin American Thought
Linna Johansson
Marc Cooper
Memory in Latin America
Per Wirtén
Rasmus Fleischer
The Latin Americanist
Todos Somos Geckos
Upside Down World