Bokförlaget Atlas
Under 2016 kommer den här sidan främst vara en plats för arr och mediebevakning kring min senaste bok Knark – en svensk historia (kommer i pocket i oktober).
Blogg
Arkiv 2016
Visa senaste 10
augusti (2 st)
juli (2 st)
juni (6 st)
maj (5 st)
april (1 st)
mars (1 st)
februari (3 st)
Arkiv 2015
december (2 st)
november (3 st)
oktober (9 st)
september (17 st)
mars (1 st)
Arkiv 2014
december (2 st)
november (3 st)
oktober (4 st)
september (4 st)
augusti (4 st)
juli (3 st)
juni (2 st)
maj (4 st)
april (5 st)
mars (4 st)
februari (2 st)
januari (7 st)
Arkiv 2013
december (2 st)
november (3 st)
oktober (1 st)
september (5 st)
augusti (4 st)
juni (1 st)
maj (10 st)
april (5 st)
mars (8 st)
januari (5 st)
Arkiv 2012
december (1 st)
november (1 st)
oktober (9 st)
september (5 st)
augusti (3 st)
juli (3 st)
juni (3 st)
maj (8 st)
april (3 st)
mars (4 st)
februari (1 st)
januari (6 st)
Arkiv 2011
december (4 st)
november (4 st)
oktober (3 st)
september (5 st)
augusti (3 st)
juli (1 st)
juni (7 st)
maj (4 st)
april (4 st)
mars (2 st)
februari (3 st)
januari (6 st)
Arkiv 2010
december (1 st)
november (8 st)
oktober (17 st)
september (15 st)
augusti (6 st)
juli (1 st)
juni (3 st)
maj (7 st)
april (10 st)
mars (8 st)
februari (7 st)
januari (21 st)
Arkiv 2009
december (5 st)
november (11 st)
oktober (14 st)
september (10 st)
augusti (11 st)
› juli (16 st)
juni (13 st)
maj (18 st)
april (14 st)
mars (9 st)
februari (13 st)
januari (15 st)
Arkiv 2008
december (15 st)
oktober (1 st)
augusti (1 st)
januari (1 st)

Honduras & svenska vapen hos Farc

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-27 16:04   2 kommentarer

I eftermiddag kör P1:s Studio ett ett nytt inslag om vad som händer i Honduras med avsatte Zelayas försök att ta sig in i landet. Programmets rapportering av händelsutvecklingen har ju hittills varit lysande så missa inte. Ang skandalen med svenska vapen i Farcs händer återkommer jag här snart.

Sekten Ann

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-17 01:13   8 kommentarer

Ann Heberleins sommarprat idag var det obehagligaste jag hört sen filmen G. Hoppas vid Gud jag missuppfattade allt för vad jag hörde var bara en fulländad sektledare - en uppdaterad Helge Fossmo - förföra sin following enligt manipulationens formulär 1A och man vågar inte tänka på hur många självmordsnära som verkligen kommer skära upp armarna när de förstår att de blivit psykologiskt påsatta av jesus.

Efter Pablo

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-16 17:26   4 kommentarer

Nästan komiskt o se hur det colombianska dramat repriserar sig i Mexiko på punkt efter punkt. Till de mest tragikomiska episoderna i Mark Bowdens lysande bok Killing Pablo hör när Escobar ska överlämna sig till staten. Samma sak som en av La Familia-kartellens självutnämnda bossar nu vill göra i Mexiko.

Semester

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-15 00:56

Har äntligen blivit lite mättad värme i Sverige så man kan vara ute även kvällstid så jag ska försöka vara lite ledig o så verkar det vara stiltje i Honduras ett tag. Blir nog bara marginellt bloggat de kommande veckorna, kanske inget alls.

Stort om Latinamerika i Sydsvenskan

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-11 22:23

Det fina med plötsliga tragedier i små bortglömda länder är att medielogiken då skapar plats åt uppsamlande folkbildning kring teman människor borde känna till. Lördagens Sydsvenskan har apropå Honduras en stort uppslagen fördjupning om de konstitutionella bråken i Latinamerika. Tack Henrik. 

Senaste nytt

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-11 12:12   3 kommentarer

Förhandlingarna mellan Zelaya och Micheletti slutade utan uppgörelse, rapporterar BBC. Talande att Micheletti fick börja sin kriminella karriär med att avskeda sin utrikesminister på grund av rasistiska uttalanden om Obama. USA har redan frusit visst bistånd och det blir intressant att se Vita husets nästa steg. Förhandlingarna återupptas på måndag, men det ser mörkt ut.

Tack Studio ett

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-10 23:09

Har under veckan funderat på om jag hade helt fel eller helt rätt i den krönika jag skrev i DN förra torsdagen. Dagens tema Honduras i radions Studio ett var den bästa radiohalvtimme jag hört på länge, o gav mig visst hopp om att det trots allt lutar åt att jag till slut får rätt; dvs att det här i första hand blir en rejäl och historisk läxa för Latinamerikas vidriga eliter. Missa absolut inte programmet.

Kupp & knark

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-10 15:38   1 kommentar

Har ännu inte hunnit läsa texten "Honduras: ¿El primer golpe de estado con participación directa del narcotráfico?" på sajten Sin permiso o kan inte säga om det är en galen konspirationsteori eller om det kan ligga nåt i det, men tesen verkar vara att Zelaya kuppats bort bland annat därför att han föreslagit en legalisering av droger som enda lösning på den växande knarkmaffian i Centralamerika. Återkommer när jag läst ordentligt. 

Mer Honduras

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-09 11:30

Är osäker på om det går bra eller dåligt i Honduras, men den nye medlaren Oscar Arias är nog bästa möjliga person att ge sig in i detta ormbo o kan kanske komma upp med en lösning. Knappast troligt att det sker före helgen dock, som han antytt. Här ett par texter:

Stalemate ahead of Honduras talk
Zelaya y Micheletti frente a frente
Zelaya "a la presidencia, mas no al poder"
High noon in Honduras

Lousy president, terrible precedent

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-08 14:17   1 kommentar

The Economist drar två slutsatser.

Svenskar för dödshjälp

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-07 11:15   2 kommentarer

En av alla frågor jag drivit ur ett slags frihetligt hedonistiskt perspektiv - vid sidan av tex sex, droger o djurrätt - är rätten till dödshjälp. Nu visar en ny SOM-undersökning exakt det jag tog fasta på i essän Framtiden stavas hedonism, nämligen att svenskarna är mycket mer positiva till assisterad död än sina beslutsfattare. Här gör radion ett bra inslag om trenden. Fint.

Bra radio om Honduras

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-07 11:10   1 kommentar

Lyssnade just på Lasse Plamgrens rapport från Tegucigalpa i radions P1-morgon. Mkt bra. Finns bara en väg ut ur det här o det är att Zelaya på nåt sätt återkommer o avslutar. Att kuppmakarna nu är livrädda o mer börjat föra sin kamp för att man inser hur totalt fel man bedömde världen och nu är skitskraja för ett liv i fängelse är uppenbart.

Honduras i Svd

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-06 23:37   26 kommentarer

Här en glad student som lärt sig kalkera bruna bloggar för att stöpa om dem så de passar svensk mediekostym. Kan med fördel korsläsas med detta o detta o detta. Särskilt det här med att allt gick ut på att Zelaya skulle sitta kvar vid makten verkar nu ha slagit rot även i svensk höger. Som jag tidigare påpekat: inte ens USA:s ambassadör såg något lagvidrigt med den opinionsundersökning som skulle hållas, o ingenting tyder på att utökade mandatperioder var centrala i den process Zelaya ville dra igång.

P1-morgon lovar news

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-06 23:21

här radions påa om tisdagens rapport från Honduras:

Hillary Clinton träffar Zelaya
I Honduras finns tecken på att en politisk förhandling kan vara på gång. Enligt Ekots källor ska två tidigare presidenter, Carlos Flores från det liberala partiet och Roberto Maduro från det konservativa partiet åka till Washington, för att möta den avsatte presidenten Manuel Zelaya. Sveriges Radios korrespondent Lars Palmgren rapporterar om den senaste utvecklingen i Honduras.
kl 6.15

Agera

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-06 19:17   2 kommentarer

Här en lite desperat text som i dag går på Newsmill. Inte lätt att veta hur man ska hantera det här och om högre tryck i form av fruset bistånd hjälper eller stjälper - men uppenbart är ju att nåt mer snabbt måste göras. DN:s Erik de la Reguera rapporterar just nu jävligt bra om vad som händer o här har Democracy Now! en bra analys om den amerikanska militärskolan SOA:s roll i den här och andra militärkupper i Latinamerika.

Värre än väntat

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-07-06 11:51

Ser tyvärr ut som jag var lite väl optimistisk i dn-krönikan. Kuppmakarna sitter kvar, repressionen tilltar, polariseringen ökar, flera döda, Zelaya kunde inte ens landa i går och det faktum (om det nu är så) att en majoritet av honduranerna stödjer kuppen börjar rapporteras i medier som ett ursäktande faktum. Obehagligt. De flesta militärkupper i Latinamerika har haft ett rätt stort stöd av befolkningen, o det är lite typiskt hur demokratiskt omogna latinamerikaner nu gastar att allt väl är ok om man har "folkets stöd". Huh. Mycket bra dock att landet uteslutits ur OAS, ett tecken i den riktning jag hoppades på. Om USA nästa vecka fryser biståndet till Honduras kommer ett till. Vore kanon. Gick ett inslag i radions Studio ett i fredags där jag medverkade, o idag hade Lasse Palmgren ett reportage i P1-morgon. Skriver på en ny krönika som går på Newsmill i eftermiddag och eventuellt blir det ett inslag i kvällen Aktuellt.

Böcker/Books
Knark – en svensk historia
Berättelsen om den svenska narkotikapolitikens uppgång och fall. KÖP
Cocaína: A Book on Those Who Make It
Breathtaking investigative journalism from the front line of the cocaine trade. BUY
De hatade
Om EU-kris, modern fascism och den europeiska radikahögerns nya måtavlor.ENGLISH
Cocaina
Om kokainets blodiga produktion och pulvrets växande roll som bränsle i krig och politik. ENGLISH
Kött på flykt
Samlade essäer, krönikor och reportage om liv, död, knark, män, manipulation och megastäder.
Americanos
Politiskt resereportage om Latinamerikas radikala förvandling. Inbunden utgåva slutsåld. ENGLISH
Veganerna
Om djurrättsrörelsens genombrott och andra laddade frågor: Vem har rätt att döda och varför?
Arena texter 1993-2013
Antologi. Jubileumsbok med det bästa ur magasinet Arena 1993-2003.
Att störa homogenitet
Antologi. Om kulturell renhet, homogena folk och det som stör bilden av Sverige.
Tungan på vågen
Antologi. Om vågmästeri, balansakter och populism i det samtida Europa.
Aktuella seminarier
Knark – en svensk historia (Almedalen 3/7)
Vad är en human narkotikapolitik? (Almedalen 3/7)
Hur kan vi förbättra livsvillkoren för människor med beroendeproblematik? (Almedalen 4/7)
Är det fortfarande provocerande att inte äta kött? (Almedalen 4/7)
Colombia efter krigen – vad kan Sverige göra? (5/7)
Recenserat
Anabel Hernández: Narcoland - The Mexican Drug Lords and Their Godfathers
Ioan Grillo: El Narco - The Bloody Rise of Mexican Drug Cartels
Sigve Indregard (red): Motgift - akademisk ­respons på den nye høyreekstremismen
Alana Lentin och Gavan Titley: The Crisis of Multiculturalism - Racism in a Neoliberal Age
Börje Olsson (red): Narkotika - om problem och politik
Kofi Annan m fl: War on drugs (rapport från Global Commission on Drug Policy)
Johan Anderberg: Cannabusiness
Antonio Salas: El Palestino - una infiltración de las redes del terrorismo internacional
Wendy Hunter, Kurt Weyland, mfl: Leftist Government in Latin America - Successes and Shortcomings
Sebastian Edwards: Left Behind - Latin America and the False Promise of Populism
Ingrid Betancourt: Även tystnaden har ett slut
Garry Leech: Beyond Bogotá - Diary of a Drug War Journalist in Colombia
Tom Feiling: The Candy Machine – How Cocaine Took Over the World
Alfredo Rangel (red): La batalla perdida contra las drogas: legalizar es la opción?
Marc Gonsalves, mfl: Out of Captivity - Surviving 1 967 days in the Colombian Jungle
Mike Davis: Evil Paradises – Dreamworlds of Neoliberalism
Nikolas Kozloff: Revolution! South America and the rise of the new left
Martin Sivak: Jefazo - Retrato íntimo de Evo Morales
Zoé Valdés: La Ficción Fidel
Bra platser
American Prospect
Counterpunch
Democracy Now!
Eurozine
Guardian Weekly
Information
La Jornada
Le Monde Diplomatique
New Left Review
OpenDemocracy
Sin Permiso
South of the Border News
The Economist
The Nation
Dagspress
Clarín (Argentina)
El Mercurio (Chile)
El Pais (Spanien)
El Tiempo (Colombia)
Folha de Sao Paulo (Brasilien)
La Razón (Bolivia)
La República (Peru)
Los Angeles Times (USA)
New York Times (USA)
Reforma (Mexiko)
Últimas Noticias (Venezuela)
Blogg
Akuhujan
Annika Dalén
Caracas Gringo
Dosis de personalidad
Drogsociologi
Erik de la Reguera
Erik Halkjaer
Erik Jennische
Fri abort
Karolina Ramqvist
George Monbiot
Henrik Jönsson
Isobel Hadley Kamptz
John Swedenmark
Jonas Thente
Kalle Palmås
Kulturekonomi
Lars Vilks
Latin America News Review
Latin American Thought
Linna Johansson
Marc Cooper
Memory in Latin America
Per Wirtén
Rasmus Fleischer
The Latin Americanist
Todos Somos Geckos
Upside Down World