Bokförlaget Atlas
Under 2016 kommer den här sidan främst vara en plats för arr och mediebevakning kring min senaste bok Knark – en svensk historia (kommer i pocket i oktober).
Blogg
Arkiv 2016
Visa senaste 10
augusti (2 st)
juli (2 st)
juni (6 st)
maj (5 st)
april (1 st)
mars (1 st)
februari (3 st)
Arkiv 2015
december (2 st)
november (3 st)
oktober (9 st)
september (17 st)
mars (1 st)
Arkiv 2014
december (2 st)
november (3 st)
oktober (4 st)
september (4 st)
augusti (4 st)
juli (3 st)
juni (2 st)
maj (4 st)
april (5 st)
mars (4 st)
februari (2 st)
januari (7 st)
Arkiv 2013
december (2 st)
november (3 st)
oktober (1 st)
september (5 st)
augusti (4 st)
juni (1 st)
maj (10 st)
april (5 st)
mars (8 st)
januari (5 st)
Arkiv 2012
december (1 st)
november (1 st)
oktober (9 st)
september (5 st)
augusti (3 st)
juli (3 st)
juni (3 st)
maj (8 st)
april (3 st)
mars (4 st)
februari (1 st)
januari (6 st)
Arkiv 2011
december (4 st)
november (4 st)
oktober (3 st)
september (5 st)
augusti (3 st)
juli (1 st)
juni (7 st)
maj (4 st)
april (4 st)
mars (2 st)
februari (3 st)
januari (6 st)
Arkiv 2010
december (1 st)
november (8 st)
oktober (17 st)
september (15 st)
augusti (6 st)
juli (1 st)
juni (3 st)
maj (7 st)
april (10 st)
mars (8 st)
februari (7 st)
januari (21 st)
Arkiv 2009
december (5 st)
november (11 st)
oktober (14 st)
september (10 st)
augusti (11 st)
juli (16 st)
juni (13 st)
maj (18 st)
› april (14 st)
mars (9 st)
februari (13 st)
januari (15 st)
Arkiv 2008
december (15 st)
oktober (1 st)
augusti (1 st)
januari (1 st)

Toknyktert

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-04-27 17:51   2 kommentarer

Apropå radio hörde jag just Benny Haag freaka loss i P1-morgon. Jobbigt o tvingas till känslan att man står på alkolobbyns sida när det borde vara tvärtom. Fantastiskt korkade fiender spritindustrin har.

Borta med vinden

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-04-27 17:29   10 kommentarer

Blev nyss utskälld av Elina för att jag "kränker hela hennes existen" genom att inte ha nån koll på de frågor som just nu möblerar om Sverige. Ipred. Prostitution. Pirate Bay. Och, återigen, en svällande det-är- synd-om-männen-rörelse. Tydligen skitstark den senare. Stämmer det? Skälet till min nollkoll är för mycket P1 o för lite blogg. Får jag veta. Fel intake. Ska skärpa mig.

Röd seger igen

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-04-27 04:04   2 kommentarer

Ser ut som Correa inte ens behöver en andra omgång. 51 procent just nu. Det vill säga han har lyckats med nåt som ingen president förmått på över 30 år. Att han vinner så lätt är inte helt hälsosamt. Men att han vinner är det.

Trist Milk

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-04-26 21:41

Såg sent omsider Milk igår. Trist. Skumt o tänka sig att Gus van Sant verkligen gjort denna film.

Narkotikans nav

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-04-26 17:53

När man är som mest mediedesillusionerad är det alltid en skön upplevelse att ta ner en pod av SR:s Konflikt. Joggade igår genom Bogotás centrum med den intressantaste radiotimme jag nånsin haft i lurarna även om programmet som vanligt i dessa sammanhang mörkade själva lösningsdiskussionen. Skoj också att de lyckades ta upp i stort sett alla vinklar jag dryftat på den här bloggen under åren. Som de amerikanska vapenlagarnas avgörande betydelse för Mexikos kollaps (Knarkets vapen, OBS). Eller drogkrigets generella fiasko i framför allt Colombia (Noll tolerans. Noll resultat, DN). Alternativ kamp/synsätt på kokans ursprung o rötter (Koka och kokain, Glänta) rördes bara perifert liksom den mer etiska diskussionen om ett narkotikfritt samhälle kontra ett pragmatiskt samhälle (Den nationella baksmällan, Arena). Desto mer blev det om demokratins möjligheter - eller snarare icke-möjligheter - att överleva med den antiknarkstrategi som förts de senaster åren, med USA som general (Knarkets Mexiko, DN). Tack radion.

Egna Ecuador

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-04-26 16:55   4 kommentarer

När mediestora länder som Sydafrika o Indien går till val är det kanske inte konstigt att ett litet uddaland som Ecuador inte lyckas tränga sig in på pressplats. Dagens val, en promenadseger för sittande president, har vad jag kan se inte orsakat några rader alls i svensk press förutom denna lilla tt-grej i Svd där Rafael Correa felaktigt påstås ha "Hugo Chávez och Evo Morales som förebilder". DN är begripligt nog helt upptagen med epidemin i Mexiko men det är ju lite konstigt att redaktörerna på radions Godmorgon världen inte funnit det värt att köra ett reportage.

Correa är knappast en liten pojke som papegojar Chávez eller Morales, jag tror snarare att det är - eller kommer att bli - tvärtom. Ecuador är, vilket varje år bekräftas av Latinobarometros undersökningar om demokratins tillstånd på kontinenten, ett extremt konstigt land när det gäller demokrati. Omoget i fråga om institutioner o med ett folk som aldrig fått några skäl att respektera normala representativa ordningar. Få ecuadorianer "tror" på demokrati, och det är just det Correa håller på att lyckas ändra på. Tror jag. För ordningens skulle vore det förstås bra om han i dag inte vann i första omgången så landets sargade opposition får en chans att träna lite till. Även Ecuador - liksom Colombia, Venezuela o Bolivia - lider av den livsfarliga sjukan att ha en allt för stark president vars maktapparat börjat leva sitt eget liv.

Ändå är jag övertygad om att Correa går o lita på i mycket högre utsträckning än Chávez, Uribe eller Morales. I BBC:s rapport betonas de auktoritära dragen i Correas styre men ställt mot de progressiva reformer han genomfört kombinerat med insikter om hur sanslöst usla tidigare presidenter varit ser det mesta relativt bra ut för landet just nu. Åtminstone som ett slags tillfällig ordning. Om det inte vore för ekonomin. Sannolikt har Correa haft väldig tur i fråga om tid för valet. Flera presidenter i Latinamerika är fortfarande mycket populära o det beror delvis på den högkonjunktur kontinenten levt med under nollnolltalet. Effekterna av bakslaget, den globala krisen, har ännu inte visat sig med full kraft vilket förklarar de fortsatt höga popularitetssiffrorna. Hade Ecuadors val varit om ett eller två år hade allt varit en annan story. Bolivia går till val i december o Colombia i maj nästa år, o då kommer ekonomiska realiteter ha hunnit avslöja mer om hållbarheten i deras ekonomier än vad som hittills skett i Ecuador. Det blir bökigare, men mer intressanta, val att följa. Utkämpade av politiska projekt med sämre tajming än Correa.

Mördarpojkarnas Medellín - igen

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-04-09 18:18   3 kommentarer

En knarkdriven småpojkarnas slakt av varandra har återuppstått i Medellín, till följd av att en av Pablo Escobars tronföljare gripits. 29 döda på ett par dagar. Här BBC:s rapport för er som inte läser spanska. Alltihop är förstås vidrigt, men sätter också fokus på de problem som ingen velat diskutera under de senaste tio åren då Medellín gjort succé i global press som stan som "tog sig ur helvetet och nu blomstrar". I artikeln Model City for IDB; Paramilitary repression for the Poor nyanserar en av CIP:s bästa analytiker, Laura Carlsen, bilden.

Vägra vapen i vapenträsket

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-04-09 15:24

Få länder är i så stort behov av vapenvägrare som Colombia. Här ett projekt som borde stödjas. Gör det.

----

Stöd rätten att vägra bära vapen av ideologiska skäl i Colombia

De kommande tre åren kommer rätten att vägra bära vapen av ideologiska skäl att vara ett av de teman som CIVIS fokuserar på i sitt påverkansarbete. Idag är det obligatoriskt för män att göra militärtjänst i Colombia och att vägra göra den medför allvarliga konsekvenser såsom att exempelvis inte kunna ta ut en universitetsexamen eller att bli formellt anställd.

Som ett första steg i vårt arbete har vi ingått i en arbetsgrupp som har förberett en begäran om att lagen som reglerar obligatorisk militärtjänst ska omprövas i enlighet med landets konstitution. I begäran, som lämnades in till den colombianska konstitutionsdomstolen den nittonde mars, argumenteras det att personer som vapenvägrar av ideologiska skäl bör jämställas med andra kategorier av personer som undantas från obligatorisk militärtjänst (ex. ursprungsbefolkningen). Det bör nämnas att FN rekommenderar att vapenvägran, "conscientiuos objection", ska vara en laglig rättighet (UNHCHR, Commission on Human Rights resolution 1998/77).

För att öka chanserna att få igenom en lagändring söker vi nu stöd. Flera s.k. amicus eller stödbrev har skrivits där man utifrån olika argumentationslinjer visar att man stödjer den inlämnade begäran. Tre av dessa är av juridisk karaktär och har förberetts av forskare knutna till Universidad Carlos III i Madrid, Comisión Colombiana de Juristas och Florida International University. De två sistnämnda finns tillgängliga på engelska. Med detta utskick bifogar vi det till engelska översatta stödbrevet skrivet av Comisión Colombiana de Juristas.

Bifogat finns även ett introduktionsbrev på engelska samt det formulär man skriver under för att stödja lagändringen. I introduktionsbrevet finns även förklarat hur man praktiskt går tillväga för att skriva under amicus/stödbrevet.

Sista datum för att skicka in det påskrivna formuläret är den 1:a maj.  

Kontakta CIVIS om ni vill läsa begäran i fulltext som bara finns tillgänglig på spanska (civis <mailto:civis@civis.nu> @civis.nu <mailto:civis@civis.nu> ).

För frågor av juridisk karaktär eller kring hur påskrivna formulär ska skickas in hänvisar vi till de kontakter som uppges i introduktionsbrevet ( mmorris@law.harvard.edu).

Vi uppmanar er att läsa igenom det bifogade brevet och att överväga att aktivt gå in och stödja en ändring av lagen som reglerar militärtjänst genom att skriva under det. Om ni inte kan skriva under brevet men ändå vill stödja processen så välkomnar vi det. Ett sätt kan exempelvis vara att lägga ut en notis om processen på hemsida eller liknande.

Vidarebefordra gärna detta brev till andra som ni tror skulle vilja vara intresserade att stödja denna sak!


Med vänlig hälsning
Föreningen CIVIS

Mexico in the crossfire

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-04-09 05:02

Här har Al Jazeera ett rejält temablock om Mexiko och drogkriget.

Bolivia i SVT

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-04-08 22:29

I morn tors 21.30 går ett teverep jag gjort om Bolivia i SVT:s Korrespondenterna.

Bortom allt tvivel

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-04-08 02:24   6 kommentarer

fint. Det finns rättvisa i världen. Eller som Amnesty kallar det: "a milestone in the fight for justice". Peru mognar. Latinamerika mognar. Tror jag.

Cali

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-04-06 01:41

Har för första gången på 19 år spenderat tid i Cali o som vanligt när man är i varma stora städer blir man glad. Hade glömt att det här var Colombias brasilien; hett, svart, transigt o byggt kring slingriga beats. Var igår på ett sälle som visade sig gay o det var något väldigt sött över alla bögar som salsade omkring med fantastisk precision. Queertango är ju en jättegrej i Argentina sen länge o folk som alternerar i rollerna som man o kvinna har man liksom vant sig vid i fråga om tango o annat, men jag har aldrig sett så snygg enkönad salsa tidigare. Vackert.

Det här...

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-04-01 22:40   2 kommentarer

... var det roligaste jag läst i mitt liv.

Spränga kokainlab

BLOGGTEXT | Publicerad 2009-04-01 18:07   5 kommentarer

Sorry att det är så tyst här just nu. Har varit ute med colombiansk antinarkotikapolis o sprängt kokainlaboratorium. Mycket bisarr upplevelse. Rapport kommer framöver i TV8:s Världen i fokus samt i bokform.

Böcker/Books
Knark – en svensk historia
Berättelsen om den svenska narkotikapolitikens uppgång och fall. KÖP
Cocaína: A Book on Those Who Make It
Breathtaking investigative journalism from the front line of the cocaine trade. BUY
De hatade
Om EU-kris, modern fascism och den europeiska radikahögerns nya måtavlor.ENGLISH
Cocaina
Om kokainets blodiga produktion och pulvrets växande roll som bränsle i krig och politik. ENGLISH
Kött på flykt
Samlade essäer, krönikor och reportage om liv, död, knark, män, manipulation och megastäder.
Americanos
Politiskt resereportage om Latinamerikas radikala förvandling. Inbunden utgåva slutsåld. ENGLISH
Veganerna
Om djurrättsrörelsens genombrott och andra laddade frågor: Vem har rätt att döda och varför?
Arena texter 1993-2013
Antologi. Jubileumsbok med det bästa ur magasinet Arena 1993-2003.
Att störa homogenitet
Antologi. Om kulturell renhet, homogena folk och det som stör bilden av Sverige.
Tungan på vågen
Antologi. Om vågmästeri, balansakter och populism i det samtida Europa.
Aktuella seminarier
Knark – en svensk historia (Almedalen 3/7)
Vad är en human narkotikapolitik? (Almedalen 3/7)
Hur kan vi förbättra livsvillkoren för människor med beroendeproblematik? (Almedalen 4/7)
Är det fortfarande provocerande att inte äta kött? (Almedalen 4/7)
Colombia efter krigen – vad kan Sverige göra? (5/7)
Recenserat
Anabel Hernández: Narcoland - The Mexican Drug Lords and Their Godfathers
Ioan Grillo: El Narco - The Bloody Rise of Mexican Drug Cartels
Sigve Indregard (red): Motgift - akademisk ­respons på den nye høyreekstremismen
Alana Lentin och Gavan Titley: The Crisis of Multiculturalism - Racism in a Neoliberal Age
Börje Olsson (red): Narkotika - om problem och politik
Kofi Annan m fl: War on drugs (rapport från Global Commission on Drug Policy)
Johan Anderberg: Cannabusiness
Antonio Salas: El Palestino - una infiltración de las redes del terrorismo internacional
Wendy Hunter, Kurt Weyland, mfl: Leftist Government in Latin America - Successes and Shortcomings
Sebastian Edwards: Left Behind - Latin America and the False Promise of Populism
Ingrid Betancourt: Även tystnaden har ett slut
Garry Leech: Beyond Bogotá - Diary of a Drug War Journalist in Colombia
Tom Feiling: The Candy Machine – How Cocaine Took Over the World
Alfredo Rangel (red): La batalla perdida contra las drogas: legalizar es la opción?
Marc Gonsalves, mfl: Out of Captivity - Surviving 1 967 days in the Colombian Jungle
Mike Davis: Evil Paradises – Dreamworlds of Neoliberalism
Nikolas Kozloff: Revolution! South America and the rise of the new left
Martin Sivak: Jefazo - Retrato íntimo de Evo Morales
Zoé Valdés: La Ficción Fidel
Bra platser
American Prospect
Counterpunch
Democracy Now!
Eurozine
Guardian Weekly
Information
La Jornada
Le Monde Diplomatique
New Left Review
OpenDemocracy
Sin Permiso
South of the Border News
The Economist
The Nation
Dagspress
Clarín (Argentina)
El Mercurio (Chile)
El Pais (Spanien)
El Tiempo (Colombia)
Folha de Sao Paulo (Brasilien)
La Razón (Bolivia)
La República (Peru)
Los Angeles Times (USA)
New York Times (USA)
Reforma (Mexiko)
Últimas Noticias (Venezuela)
Blogg
Akuhujan
Annika Dalén
Caracas Gringo
Dosis de personalidad
Drogsociologi
Erik de la Reguera
Erik Halkjaer
Erik Jennische
Fri abort
Karolina Ramqvist
George Monbiot
Henrik Jönsson
Isobel Hadley Kamptz
John Swedenmark
Jonas Thente
Kalle Palmås
Kulturekonomi
Lars Vilks
Latin America News Review
Latin American Thought
Linna Johansson
Marc Cooper
Memory in Latin America
Per Wirtén
Rasmus Fleischer
The Latin Americanist
Todos Somos Geckos
Upside Down World