Bokförlaget Atlas
Under 2016 kommer den här sidan främst vara en plats för arr och mediebevakning kring min senaste bok Knark – en svensk historia (kommer i pocket i oktober).
Alla texter
Arkiv 2016
› Visa senaste 10
augusti (3 st)
juli (2 st)
juni (6 st)
maj (6 st)
april (3 st)
mars (2 st)
februari (3 st)
Arkiv 2015
december (2 st)
november (3 st)
oktober (9 st)
september (17 st)
mars (1 st)
Arkiv 2014
december (2 st)
november (3 st)
oktober (5 st)
september (4 st)
augusti (4 st)
juli (3 st)
juni (2 st)
maj (5 st)
april (6 st)
mars (5 st)
februari (4 st)
januari (8 st)
Arkiv 2013
december (3 st)
november (3 st)
oktober (1 st)
september (5 st)
augusti (5 st)
juni (1 st)
maj (10 st)
april (9 st)
mars (9 st)
januari (4 st)
Arkiv 2012
december (1 st)
november (2 st)
oktober (9 st)
september (6 st)
augusti (5 st)
juli (6 st)
juni (3 st)
maj (9 st)
april (3 st)
mars (10 st)
februari (1 st)
januari (6 st)
Arkiv 2011
december (4 st)
november (4 st)
oktober (3 st)
september (8 st)
augusti (4 st)
juli (1 st)
juni (11 st)
maj (4 st)
april (4 st)
mars (5 st)
februari (5 st)
januari (6 st)
Arkiv 2010
december (3 st)
november (9 st)
oktober (20 st)
september (16 st)
augusti (7 st)
juli (1 st)
juni (2 st)
maj (8 st)
april (12 st)
mars (9 st)
februari (8 st)
januari (25 st)
Arkiv 2009
december (5 st)
november (16 st)
oktober (16 st)
september (12 st)
augusti (13 st)
juli (20 st)
juni (13 st)
maj (21 st)
april (15 st)
mars (10 st)
februari (16 st)
januari (18 st)
Arkiv 2008
december (13 st)
november (2 st)
oktober (1 st)
september (1 st)
augusti (3 st)
juli (3 st)
maj (1 st)
april (3 st)
mars (1 st)
februari (3 st)
januari (7 st)
Arkiv 2007
december (6 st)
november (4 st)
september (1 st)
juni (1 st)
mars (2 st)
februari (6 st)
Arkiv 2006
december (3 st)
november (2 st)
oktober (4 st)
september (3 st)
juli (5 st)
juni (3 st)
maj (4 st)
april (3 st)
mars (2 st)
februari (5 st)
januari (2 st)
Arkiv 2005
december (2 st)
november (2 st)
oktober (1 st)
september (1 st)
augusti (1 st)
maj (1 st)
mars (3 st)
februari (1 st)
januari (2 st)
Arkiv 2004
december (1 st)
januari (1 st)
Arkiv 2003
december (1 st)
september (1 st)
maj (2 st)
april (1 st)
februari (1 st)
Arkiv 2002
december (2 st)
oktober (1 st)
september (2 st)
maj (2 st)
april (1 st)
mars (2 st)
februari (1 st)
januari (1 st)
Arkiv 2001
oktober (1 st)
september (1 st)
augusti (2 st)
maj (1 st)
mars (2 st)
Arkiv 2000
december (1 st)

Arena & knarket

BLOGGTEXT | Publicerad 2010-01-20 10:12   12 kommentarer

Lyssnade på debatten om Arena i Kulturradion o här en kommentar för nu måste det ju bli nåt stopp på Olle Svennings galopperande lögner, om inte annat för hans egen skull. Och Arenas. Har respekterat honom i alla år men nu undrar man lite vad som hänt. Ålder? Andra bekymmer? Sprit? Funnit barnen på kokaintoaletten?

Häromdagen hittade han i Sveriges största tidning på att jag skrivit att arbetarklassen var "obildad, rentav obildbar" vilket givetvis var ren lögn. Tänkte att det kan väl passera eftersom allt - verkligen allt - jag skrivit byggt på motsatsen o påståendet är omöjligt att ta på allvar. Fånigt. Kunde emellertid inte släppa tanken på varifrån det rent psykologiska behovet av ljug kom och det var det som fick sitt svar i radions debatt. Svenning har för några år sen blivit upprörd - "förfärligt upprör", som han sa i radion - över att jag och Karolina Ramqvist i Arena "drivit en linje om legalisering av knark". Intressant. Eftersom det är lögn. Igen. Lätt att kolla. I vilket nummer, vilken artikel, vilket stycke står det? En "linje" bör väl innehålla i alla fall EN text. Vilken? Låt höra Olle. Ett litet citat. Eller referat. Bara något som stödjer påståendet. Som försvar för varför vi ska fortsätta läsa dig i andra ämnen. Om inte annat.

Men eftersom fantasin är just fantasi blir saken ju bara intressantare. Vad har Svenning läst? Inget, förstås. Det är bara ilska. Blossande ur - ja vadå? Sverige är ett u-land i drogpolitisk diskussion o jag är van vid att kritik av svensk narkotikapolitik omdelbart tolkas som "drogliberalism". Har inga problem med det eftersom det ju i relation till svensk linje bara betyder att man erkänner en skillnad på bruk/missbruk, inte tror på ett narkotikafritt samhälle och är för sprutbytesprogram. Hela den demokratiska världen är på min sida här. Till och med de flesta svenska ledarsidor numera o där måste jag säga att jag tar åt mig en del av den opinionsbildningen. Aftonbladet är ensamt om att ännu sova o jag undrar om det inte är där skon klämmer. Den galopperande insikten om att man sitter ensam kvar i tokerier alla andra lämnat. O så attack istället för att medge feltänk. Maskulinitet kallas sånt. O lugn Olle, vi ser det. Ser dej.

Texten jag gissar Svenning syftar på är min idéhistoriska genomgång av den svenska drogpolitikens rötter, alternativt Karolinas text om cannabis i samma nummer. Ingen argumenterade för nån legalisering av "knark". Jag tvivlar - o nu är jag ärlig - på att Aftonbladets ledarsida vet vad "knark" är för nåt. Låt höra Olle, vad är "knark"? Kan du säga nåt om det? Har du tänkt nåt kring det? Läst nåt? Erfarit nåt? Tror vi är många som skulle vilja höra din definition. Och "legalisering", som du hävdar att vi drivit, vad betyder det? Legalisering av vad? I vilken enhet (Sverige, EU, världen)? Den där linjen som du läst i Arena, vad hade den för definitioner? O i vilken enhet skulle legaliseringen gälla? En sådan "linje" hade väl rimligen svar på sådana frågor? Hur löd dom?

Nej, just det. Du har aldrig läst den där texten. I alla fall inte i Arena. Du har retat upp dig på mej o Karolina av skäl vi får fortsätta att fundera över. Det är intressant. Men återkom gärna när du och Aftonbladet skaffat er åtminstone ett uns av kunskap kring vad den globala debatten om narkotika och narkotikapolitik handlar om. Jag menar för er egen skull. Obildningen är pinsam. Alla skrattar. Texter jag skrivit i ämnet har publicerats i International Journal of Drug Policy, vad tror du det är för tidskrift - ett haschrökarblad?

Jag vet inte hur djupt Sverige kan sjunka i denna fråga, men när landets största tidning inte kan läsa en text publicerad i en av världens ledande akademiska tidskrifter i ämnet utan att se så rött att lögnerna sprutar ur pennorna så är det rätt sorgligt. Tragiskt. Eller jag tror egentligen bara att det är väldigt talande. Berättar nåt om Sverige. Att Olle Svenning, en intellektuell, önskar Arenas temanummer om knark opublicerat är - om man tänker efter - en total skandal. Vad som stod där var idéer som aldrig tidigare publicerats i Sverige. Numret mottogs mycket uppskattande i de stora tidningarna - utom på Aftonbladets kultursida, då bestående av ett gäng gubbar som ett par år senare fick gå allihop, som skrev en så tjockskallig text att nuvarande kulturchef skulle dö av skam om hon såg den. På vilket sätt skulle svenskt idéklimat idag ha varit hälsosammare om de tankarna o den researchen aldrig gått i tryck? Hade arbetarrörelsen mått bättre? Arbetarklassen? Är det så vi ska tolka det? Och vad betyder i så fall den tolkningen - i förlängningen? Sverige och knarket börjar bli en riktigt intressant story. Ska återkomma till det. Den regerande kristna högern där jag bor - bara för att ge lite perspektiv - försöker nu klamra sig fast vid makten med hjälp av den svenska idén om narkomaner som pest, att bruk o missbruk är samma sak o att rena nationer är den enda vägen. Svensk narkotikapolitik - uttryckligen refererad till här i Colombia - är nyfascisternas senaste slagträ. Grattis Aftonbladet.

I övrigt var Kulturradions diskussion intressant, inte minst Svenning som med sköna historiska perspektiv kunde säga precis vad jag alltid tänkt i denna debatt om Arena; det är väl jävla utmärkt att de här skiljelinjerna nu kommer fram o blir så extremt tydliga. Att folk fattar att det finns en vänster för vilken det är självklart att publicera ett sånt nummer som det vi gjorde om knark, och att det finns en vänster som tycker att den informationen är farlig för arbetarklassen och därför bör undanhållas. Ser fortfarande Olle Svenning som Sveriges viktigaste ledarskribent, och just därför är det så obehagligt när han är ute och cyklar. Men det blir nog bättre.

Stäng
 

Skrivet av J 2010-01-20 12:16

Hehe

Många personangrepp kanske - jag är väl lite kristen av mig - men välbehövligt svar på tal. Dock: Svenning använde den utdöda realgenusformen "knarken". Apropå att vara bakåtsträvare i narkotikafrågan...

Anmäl

Skrivet av magnus 2010-01-20 12:29

xx

ho ho. jo jag hörde det. ville bara vara lite snäll o hjälpa honom över sekelskifteströskeln.

Anmäl

Skrivet av Hannes 2010-01-20 22:37

Arena

Jag läste texten du skrev om svensk narkotikapolitik (den nationella baksmällan?) när jag var 19-20 (2003?) och hade precis upptäckt Arena. Det var en stor läsupplevelse, och jag bytte åsikt direkt. Du presenterade helt nya tankar för mig då som var övertygande. Har för övrigt läst alla nummer av Arena sedan dess och känner inte igen tidningen i den kritik som levererats av josefsson/suhonen.

Jag har i och för sig stört mig på hur Arena positionerat sig mot "nationalvänstern", har tyckt att motsättningen varit konstruerad och undrat vilken vänster som verkligen varit nationalistisk eller krävt enighet, rättning i leden m.m. Det roliga är att josefsson/suhonen verkligen lever upp till den bilden.

Anmäl

Skrivet av magnus 2010-01-21 05:09

xx

ja med tanke på all den mediemakt svenning besitter o med tanke på debattklimatet i sverige i fråga om drogpolitik (att, helt opreciserat, kasta ur sig att en tidning driver en linje om "legalisering av knark" får ju lika starka reaktioner som att säga att den är rasistsk) så är det ju extremt oansvarig att från en tung maktposition häva ur sig sånt när det är total lögn. tror svennings lilla utbrott där på slutet gjorde arena större skada än d&d:s förvirrade annonsbojkottkampanj. allvarligt, men gissar att ingen kan vänta sig en ursäkt. är nog för kvinnligt för svenning att hålla på o medge att han haft fel. svårt för hårda boys i den åldern. men det skulle hedra honom. o aftonbladet.

ang nationalvänstern så är det ju så med vissa begrepp att de blir effektiva, rent retoriskt, att använda. tycker också att d&d spelar in rätt bra i genren men håller med om att arena kanske varit för slarvigt i viftandet med dem termen. men kollar du "lattevänstern" så är nog det mer frekvent. fåniga ord båda. håller med. men jag tycker verkligen den här debatten skurit ut en del skiljelinjer som är bra o tydliga. det absurda med radiodebatten var ju att både svenning o suhonen verkligen ser arena som en SOCIALDEMOKRATISK tidning. så sjuk är sossarnas självbild att när en tidning uttryckligen säger att den är vänster men INTE socialdemokratisk o rekryterar redaktörer som inte är sossar så begriper ändå personer som suhonen o svenning inte att det är på det viset. kan liksom inte fatta det. det var lite som att de sa: "arena FÖRSTÅR inte att den är socialdemokratisk". mkt intressant. säger en del om svenskt sosseri. en obehaglig bunker.

Anmäl

Skrivet av ulrika 2010-01-21 15:37

forskare på gamla dar?

hej magnus!

visste inte att du blivit knarkenforskare :-)

jo, den här debatten blir just tydliga skyttegravar och jag blir lite less. rätt mycket maskulinitet, eller vad det nu är, på båda sidor skulle man väl kunna säga om man använder det som slagträ... finns det inget att lära av kritiken? nya vågen debatten utgick från typ frågan var ska vänsterns ideologiska debatt föras (tror jag) och det är ju intressant. fast det handlade väl inte om det.

arena har, vad jag fattat, profilen den mer teoretiska tidskriften, men jag saknar koppling till någon slags verklighet. skribenter som liksom kan välfärdspolitik OCKSÅ, och queer och etnicitet. känns som den inomfeministiska diskussionen om queer kontra/och feminism har kommit lite längre än vad klass kontra queer kommit.

Anmäl

Skrivet av magnus 2010-01-21 16:21

xx

hej u. det stämmer nog som du säger att det mest är arenas försök - inte alltid lyckade - att framför allt teoretisera som stör boysen. under min tid försökte jag i de texter jasg skrev ge nya perspektiv på sport, eu, kött, nord/syd, original, man, knark, etc o lyckades nog träffa känsliga punker som jag tror varit nyttiga, men du har rätt i att tidningen inte kommit så långt som den borde i fråga om vad den postmoderna kapitalismen (o här kan vi verkligen snacka pomo i negativ mening) betytt när det gäller nya typer av underordning och exkludering. men ta till exempel klass konta queer - vilken tidning har publicerat den absolut bästa text som skrivits om det i svensk press? arena förstås. pia laskars essä som gick jag vet inte vilket år. typ 2004 kanske. var lysande. banbrytande. o om man ser vad stefan jonsson, ingemar lindberg, saskia sassen, björn elmbrant, peo hansen o andra skrivit om klass i globaliseringens absurda vindkast så tror jag det sammantaget bidragit betydligt mer till utvecklingen av klassbegreppet än de flesta andra svenska vänsterblaskor. läs tex detta från ab:s senaste inlägg i arena-debatten där man försöker skissa vad arena "missar":

"Antikapitalistiska strategier formuleras i dag under de mest varierande former inom den globala rättvise- och klimatrörelsen, bland kritiska socialister, radikalt fackföreningsfolk, feminister, fredskämpar och antirasister som söker vägar att just tåga tillsammans. Men inte bort ifrån de breda löntagargrupper och arbetslösa som dumpas för den heliga finansmarknadens skull, utan för att återge vår tids brokiga arbetarklass den politiska styrka som kan bryta marschen in i ett alltmer brutaliserat kapitalistiskt klassamhälle."

gulliga ord, visst. vem har nåt att invända? men vad BETYDER detta? såna där böner står varenda dag på flammans, internationelens, etc ledarsidor. jag ser det som religion. marxistiskt bedjande. tröst. behov. längtan. arena försöker - kan inte svara för de tre senaste åren då jag inte bott i sverige o inte helle kunnat läsa tidningen - nå bortom det där. säga nåt om vad det betyder i konkret verklighet. vad de här skribenterna flyr är ju frågan om vad ett icke-kapitalistiskt samhälle ÄR för något. världen måste bli socialistisk säger de. ok, o vad betyder det? jag är inte socialist i meningen att jag inte vill leva i något annat en marknadsekonomi (reglerad förstås, tycker det är rätt bevisat att allt annat är galenskap), men däremot är jag socialist i meningen att jag anser att politikens o kampens övergripande mål är att krossa o övervinna klassamhället (sverige har kommit väldigt långt där, mycket längre än de som försökt krossa marknadsekonomin). de här männen är ju så rädda för de egna ledens rop att de inte ens kan erkänna marknadsekonomin. jag menar att de står still. frusit fast. drömmer. tror. hoppas. önskar. arena försöker gå vidare. säga nåt nytt. o då blir folk som galna. men jag håller med om att arena kanske kunde gå ännu djupare o ta den nya fattigdomen på större allvar än man hittills gjort. visst. men för att ta ett exempel när tidningen är som bäst: devrims intervju med jonas sjöstedt. lugnt, skönt, klass, konkret. underbar läsning.

Anmäl

Skrivet av ulrika 2010-01-21 17:22

jo..

du har rätt i att arenas motståndare inte är särskilt verklighetsanknutna heller. och något sådant förslag till alternativ debatt har de inte. får läsa scb:s välfärdsbulletin istället.

och visst har det skrivits kloka saker om klass o queer - kanske är det snarare att det inte nått fram till en större grupp klassförespråkare, eller vad man ska kalla dem - socialister kanske.

inom feminismen tror jag att klyftan mellan queergänget och jämställdhetsgänget minskat lite, delvis för att queergänget upptäckt att deras unga beundrare inte längre vill kalla sig feminister, bl a pga den kritik de själva riktat mot någon sorts mainstreamfeminism eller jämställdhet, och ändrat tonläge. Eller så är bara allihop så nedtryckta att meningsskiljaktigheter inte märks längre. Jag vet inte. Tycker iaf att jämställdhetskonsulter förvånande ofta är inne på ett intersektionalitetsperspektiv (fast det kan ju handla om ren överlevnadstrategi när lagen blir en övergripande lag för alla diskrimineringsgrunder).

Anmäl

Skrivet av ulrika 2010-01-21 17:42

eller förresten

så har väl suhonen efterfrågat en diskussion om vad den borgerliga regeringens förändringar i välfärdssystemen leder till och vilka andra vägar som finns - typ HUR marknaden bör regleras. HUR Sverige kan upprätthålla en generell välfärd trots tryck från åldrande befolkning, globalisering och EU-krav. och det har jag oxå saknat, i arena och annorstädes. Boken Sälj hela skiten tycker jag är ett seriöst försök och det är obegripligt att inte Arena följer upp den mer. Visst de hade numret med kritiken av sossarna (med det underbara omslaget med Sveriges parti) och sen sossarnas svar men det skrapade ändå mest på ytan.

Anmäl

Skrivet av magnus 2010-01-21 19:28

xx

har du säkert helt rätt i. jag såg bara boken snabbt innan jag stack men den var säkert toppen o det är säkert kass av arena att inte ha följt upp de konkreta idéerna mer. kan inte säga så mkt om det för jag har inte varit med.

Anmäl

Skrivet av magnus 2010-01-23 08:24

xx

värst vad lite det hörs av svenning här.

Anmäl
Skriv ordet i bilden och klicka på knappen 'Skicka' för att anmäla inlägget nedan.

Skrivet av ulf 2010-02-03 01:09

du skriver som en arg haschpundare

Vilket ansvar anser du dig ha för de människor som missbrukar knark i och med att missbruk alltid börjar med bruk, när du säger att man ska göra skillnad på bruk och missbruk?

Anmäl

Skrivet av magnus 2010-02-03 01:44

xx

hasch o pundare är oförenliga enheter, men det begär jag inte att en svensk ska förstå. börja med o definiera knark så ska jag se om jag kan svara nåt. vad är knark? jag säger inte att man SKA göra skillnad på bruk o missbruk utan att det ÄR skillnad på det. på denna punkt är det väl ingen skillnad på alkohol o andra droger? finns bruk, finns missbruk - menar du att du inte ser det? vi är alla är väldigt ansvariga för all form av misär ett samhälle skapar o jag tycker det är allas vår skyldighet att göra nåt åt det. blir jag mer skyldig än du till olika drogers helveten bara för att jag säger att det finns miljontals människor som brukar olika narkotiska preparat o trivs med det o inte är i behov av hjälp? det är ingen åsikt, utan ett faktum. borde man inte få säga det?

Anmäl
Kommentera
Beskrivning
Rubrik
Alias
Kommentar
Din e-postadress
Skriv ordet i bilden
Du är som användare själv ansvarig för innehållet i dina kommentarer.
Böcker/Books
Knark – en svensk historia
Berättelsen om den svenska narkotikapolitikens uppgång och fall. KÖP
Cocaína: A Book on Those Who Make It
Breathtaking investigative journalism from the front line of the cocaine trade. BUY
De hatade
Om EU-kris, modern fascism och den europeiska radikahögerns nya måtavlor.ENGLISH
Cocaina
Om kokainets blodiga produktion och pulvrets växande roll som bränsle i krig och politik. ENGLISH
Kött på flykt
Samlade essäer, krönikor och reportage om liv, död, knark, män, manipulation och megastäder.
Americanos
Politiskt resereportage om Latinamerikas radikala förvandling. Inbunden utgåva slutsåld. ENGLISH
Veganerna
Om djurrättsrörelsens genombrott och andra laddade frågor: Vem har rätt att döda och varför?
Arena texter 1993-2013
Antologi. Jubileumsbok med det bästa ur magasinet Arena 1993-2003.
Att störa homogenitet
Antologi. Om kulturell renhet, homogena folk och det som stör bilden av Sverige.
Tungan på vågen
Antologi. Om vågmästeri, balansakter och populism i det samtida Europa.
Aktuella seminarier
Knark – en svensk historia (Almedalen 3/7)
Vad är en human narkotikapolitik? (Almedalen 3/7)
Hur kan vi förbättra livsvillkoren för människor med beroendeproblematik? (Almedalen 4/7)
Är det fortfarande provocerande att inte äta kött? (Almedalen 4/7)
Colombia efter krigen – vad kan Sverige göra? (5/7)
Recenserat
Anabel Hernández: Narcoland - The Mexican Drug Lords and Their Godfathers
Ioan Grillo: El Narco - The Bloody Rise of Mexican Drug Cartels
Sigve Indregard (red): Motgift - akademisk ­respons på den nye høyreekstremismen
Alana Lentin och Gavan Titley: The Crisis of Multiculturalism - Racism in a Neoliberal Age
Börje Olsson (red): Narkotika - om problem och politik
Kofi Annan m fl: War on drugs (rapport från Global Commission on Drug Policy)
Johan Anderberg: Cannabusiness
Antonio Salas: El Palestino - una infiltración de las redes del terrorismo internacional
Wendy Hunter, Kurt Weyland, mfl: Leftist Government in Latin America - Successes and Shortcomings
Sebastian Edwards: Left Behind - Latin America and the False Promise of Populism
Ingrid Betancourt: Även tystnaden har ett slut
Garry Leech: Beyond Bogotá - Diary of a Drug War Journalist in Colombia
Tom Feiling: The Candy Machine – How Cocaine Took Over the World
Alfredo Rangel (red): La batalla perdida contra las drogas: legalizar es la opción?
Marc Gonsalves, mfl: Out of Captivity - Surviving 1 967 days in the Colombian Jungle
Mike Davis: Evil Paradises – Dreamworlds of Neoliberalism
Nikolas Kozloff: Revolution! South America and the rise of the new left
Martin Sivak: Jefazo - Retrato íntimo de Evo Morales
Zoé Valdés: La Ficción Fidel
Bra platser
American Prospect
Counterpunch
Democracy Now!
Eurozine
Guardian Weekly
Information
La Jornada
Le Monde Diplomatique
New Left Review
OpenDemocracy
Sin Permiso
South of the Border News
The Economist
The Nation
Dagspress
Clarín (Argentina)
El Mercurio (Chile)
El Pais (Spanien)
El Tiempo (Colombia)
Folha de Sao Paulo (Brasilien)
La Razón (Bolivia)
La República (Peru)
Los Angeles Times (USA)
New York Times (USA)
Reforma (Mexiko)
Últimas Noticias (Venezuela)
Blogg
Akuhujan
Annika Dalén
Caracas Gringo
Dosis de personalidad
Drogsociologi
Erik de la Reguera
Erik Halkjaer
Erik Jennische
Fri abort
Karolina Ramqvist
George Monbiot
Henrik Jönsson
Isobel Hadley Kamptz
John Swedenmark
Jonas Thente
Kalle Palmås
Kulturekonomi
Lars Vilks
Latin America News Review
Latin American Thought
Linna Johansson
Marc Cooper
Memory in Latin America
Per Wirtén
Rasmus Fleischer
The Latin Americanist
Todos Somos Geckos
Upside Down World